Oerfloed

Laden Evenementen

De Oerfloed is de leertuin van de Leerschool Permacultuur Friesland.

Bekijk De Oerfloed op facebook.

Het voormalige maisland pachten we sinds januari 2012 van de gemeente. Het is 1,5 hectare groot. Sindsdien zijn we bezig dit land om te toveren tot een eetbaar landschap en gebruiken we het als een open leslokaal voor onze leerschool.

Zie ook: Leerschool Permacultuur Friesland
Zie ook: Irma Abelskamp.

Het is een plek die mensen met elkaar verbindt, inspireert en die is opgezet vanuit co-creatie. De kracht zit in de mensen die het vormen. Een ieder komt, samen met anderen, vanuit zijn eigen passie werken aan de ontwikkeling van het terrein. Mensen kunnen er gewoon tijd doorbrengen en genieten. De tuin is van en voor iedereen.

In den beginne …
Door met elkaar te dromen is er een beeld ontstaan van de tuin, die toen nog maïsveld was. De contouren zijn aan de hand van deze dromen aangelegd. Er zijn vijvers met flauwe oevers en meanderende sloten gegraven en er is de eerste aanzet voor de buitenheuvels gegeven, waardoor het tipi- en yurtenland vorm heeft gekregen.

Begin 2012 kreeg het bijenhart vorm. Een prachtig bloemenveld in de vorm van een hart speciaal voor de bijen. In 2013 is de bijenstal geplaatst en sindsdien genieten we volop van de bijenvolken die hier wonen en van de talrijke nieuwe zwermen in het voorjaar.
Vanaf het voorjaar 2013 hebben we een tunnelkas. Deze wordt als huiskamer en vergaderruimte gebruikt en natuurlijk voor de opkweek van planten. Dat jaar stond er ook een zelfgemaakte tipi op het tipi-veld en een yurt in de hoek van de langslopende weg. De yurt is de hele zomer bewoond geweest.

Er zijn tijdens de werkdagen groentecirkels, kruidenspiralen, een prachtige bessenspiraal en een insectenhotel gecreëerd. In 2014 kregen de kinderfeestjes meer vorm en deden we voor het eerst mee aan de internationale modderdag voor kinderen. Ook deden we mee aan de dag van de duurzaamheid en hebben een gezellige burendag gehad met als resultaat de bouw van een prachtige picknicktafel. Tijdens de natuurwerkdag in november zijn we begonnen om een informatieve entree te maken voor bezoekers en passanten van de Oerfloed. 2015 is feestelijk begonnen met de onthulling van het prachtige informatiebord tijdens NL-doet door wethouder Isabelle Diks. Momenteel zijn we druk met de bouw van een strobalen unit bezig. Dit is een vaste ruimte die ondermeer gebruikt gaat worden als leslokaal en als theehuis. En er wordt een prachtige tuin aangelegd met bijzondere, wilde theeplanten.

Een belangrijk onderdeel van permacultuur is dat je de bodem blijvend verbetert. De grond was hier eerst dichtgeslibd; er was geen goede afwatering en weinig leven in de grond. Nu zie je een veelheid aan soorten distels, weegbree, hondsdraf, zilverschoon, glidkruid en verschillende grassen. De grond is op veel plekken doorlaatbaar geworden, het grondwaterpeil is een halve meter gezakt. Zelfs bij erg nat weer is de Oerfloed begaanbaar. Struiken komen spontaan op zoals kornoelje, vlier en wilgenroosje. De eerste paddenstoelen verschijnen waaraan je kunt zien dat het bodemleven weer geactiveerd is. Door de toename van planten en wormen, insecten en muizen foerageren hier ook weidevogels met jongen op de Oerfloed. Naast diverse vogels en trekvogels waaronder de blauwborst, tapuit, distelvink en vele roofvogels, wonen er ook hermelijnen, bunzingen, egels en hazen. Meer biodiversiteit maakt de Oerfloed tot een prachtige plek, waar altijd weer iets te beleven valt.

Er wordt volop genoten op de Oerfloed, van de natuur en van elkaar. Het is iedere keer weer een feest om daar te zijn. En jij bent ook van harte welkom! Elke donderdag zijn er mensen aanwezig om je meer te vertellen over de tuin. Je kunt ook bellen om een afspraak te maken voor een andere dag of voor het boeken van een rondleiding: Grietje van der Molen 06 542 33 944. Ook kun je meedoen aan een van de activiteiten zoals rondleidingen, werkdagen, kindermiddagen en workshops. Over alle activiteiten die de Leerschool op de Oerfloed of elders in Friesland organiseert lees je in onze nieuwsbrief (link naar inschrijving) of op Facebook (link naar onze fanpage).

Oerfloed

Locatie

Oerfloed

Boksumerdyk 7 Goutum, Friesland 9084 AA Nederland

+ Google Maps

Telefoon:

0654233944

Bekijk website

Aankomende Evenementen

  • Er zijn geen resultaten gevonden.