Groninger Gulden meetup#1 geslaagd!

Groninger Gulden meetup#1 geslaagd!

Op dinsdag 8 september organiseerde Stichting de Munterij de eerste Groninger Gulden Meet Up in de Helleborus. Als je je afvraagt wat de Groninger Gulden is… lees de site en meld je aan:

https://grulden.gr

De geïnteresseerden kwamen uit Drenthe, Groningen, stad en dorp met verschillende vragen over hoe je met een lokale munt zoals De Groninger Gulden een ander soort economie kan introduceren. Tijdens de Meet Up zagen we hoe je heel eenvoudig via moderne media als telefoon en iPad je Gruldens aan elkaar kunt overmaken. Maar ook bespraken we waarom en hoe je een andere economie tot stand kan brengen. Het is niet de eerste keer dat groepen enthousiast met elkaar een lokale of sociale munt introduceren om een sociale en economische verandering te weeg te brengen…. Zo is er overal in Nederland veel geëxperimenteerd met bijvoorbeeld LETS (lokale ruilhandel) systemen. Tot op heden zijn deze initiatieven heel sympathiek ontstaan binnen een gelijkgestemde gemeenschap, maar wel heel klein gebleven en bleken ze weinig bij te dragen aan een echt andere economie, mede vanwege de kleine schaal, het besloten karakter en met uiteenlopende niet converteerbare ‘munten’.

Tijdens de Groninger Meet Up kwamen verschillende ideeën en toepassingen met lokaal geld aan de orde. Deelnemers die bijvoorbeeld al gebruik willen maken van de Groninger Gulden, bijv. in fysieke vorm, voor een cultureel evenement. Daarnaast werden vragen gesteld over hoe de crowdfundingsactie “Haal @nder geld naar Groningen” meer bekendheid kan krijgen binnen de regio. Moeten we ons bijvoorbeeld op specifieke thema’s in groepen verdelen? Kan iedereen zijn specifieke kennis binnen de deelgebieden inzetten? Bij de volgende Meet Up zullen we kijken naar de praktische uitwerking van de Grulden. Via een workshop gaan we aan verschillende deeltafels werken aan praktische toepassingen met een lokaal ruilmiddel.

De stichting achter de Groninger Gulden is nog op zoek naar een enthousiaste voorzitter (m/v) met ambitie en een goed netwerk. Daarnaast zijn er diverse rollen binnen het team die nog ingevuld kunnen worden.

Wilt u meer weten over de Groninger Gulden Meet Ups, de Groninger Gulden: Grulden of heeft u nog vragen over onze eerste Meet Up. Neem dan contact op met de Stichting de Munterij: info@grulden.gr

Tijdens deze meetup vroegen we de deelnemers hun belangrijkste vragen op een post-it te schrijven zodat we rustig en goed kunnen beantwoorden. Dat hebben we geweten:
1. Hoeveel mensen heeft De Munterij nodig voor de start van de mediacampagne van de crowdfundingsactie?
2. Hoe zit het met de BTW, moet ik 2x aangifte doen: 1x voor EURO omzet en 1x voor GRULDEN omzet?
3. Whats in it for me? Hoe word ik persoonlijk beter van het gebruik van de Groninger Gulden?
4. Hoe gaan jullie om met mensen die net op de grens wonen met bijv. Duitsland, Friesland of Drenthe? Of zelfs gewoon buiten Groningen.
5. Welke bedrijven zijn aangesloten op dit moment? Welke worden in de toekomst aangesloten?
6. Hoe zit het met de vercommercialisering van nu niet in het economisch verkeer (model) verkerende goederen en diensten?
7. Zou de BTW betaald over omzet met De Groninger Gulden niet beter direct aan de provincie betaald kunnen worden?
8. Hoe meld ik me aan voor de crowdfundingsactie? Krijg ik dan direct een rekening?
9. Hoe open ik een rekening?
10. Blijf ik anoniem? Hoe zorg ik ervoor dat ik anoniem kan blijven?
11. Hoe kan ik zien waar ik in de toekomst terecht kan met De Grulden? Welke winkels, dienstverleners en overheden accepteren een betaling in de munt?
12. Hoeveel kritische massa is er nodig om met een @nder soort geld een doorbraak te behalen?
13. Wat is de overeenkomst tussen het Circuit Nederland en De Groninger Gulden?
14. Wat is een termijn-Euro?
15. Welk probleem wordt er opgelost met het introduceren van lokaal geld?
16. Zou geoormerkt geld ook werken?
17. Waarom liepen eerdere initiatieven van De Groninger Gulden vast?
18. Kan ik ook buiten Groningen betalen met De Grulden?

Maak een opmerking

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *